FAQ

Tutaj znajdziecie pytania, na które często odpowiadamy – zapraszamy do lektury:)

1. Co odróżnia wasze mydła od innych mydeł również tych naturalnych?

Nasze wszystkie mydła robione są na bazie mleka koziego. Bez konserwantów, sztucznych barwników, ulepszaczy i sztucznych zapachów. Do wyrobu naszych mydeł wybieramy oleje, dodatki i olejki eteryczne, które spełniają wysokie standardy jakościowe. Mydła posiadają naturalną, w procesie wytwarzania  glicerynę, która naturalnie nawilża i zmiękcza naszą skórę. Nie używamy sztucznych zapachów, by wzmocnić zapach mydła. Naszą misją nie jest tworzenie mydeł silnie zapachowych, tylko dellikatnych „lekkich” i przyjemnych dla skóry – nawet tych najmłodszych. Konserwantem w mydłach są olejki, zioła, przyprawy  i miód. Zapraszamy do przeczytania zakładki o mydłach:)

2. Jak przedłużyć korzystanie z ręcznie robionego mydła?

Ze względu na to, że nasze mydła nie zawierają konserwantów i utwardzaczy – nie są tak bardzo twarde jak mydła na sklepowych półkach. By przedłużyć korzystanie z naturalnych mydeł zawsze po umyciu ciała, rąk należy mydło obsuszyć, najlepiej na mydelniczce z drenażem umożliwiającym odpływ wody. Mydła ręcznie robione w odróżnieniu od tych komercyjnych nie mogą „pływać” w wodzie bo możemy ich nie znaleźć:) w kąpieli. Stosując tej prostej zasady osuszenia mydła po jego użyciu zapewni korzystanie z niego przez dłuższy czas.

3. Czym jest biały nalot na mydle?

Zdarza się, że na ręcznie robionych mydłach metodą tzw. „na zimno” pojawi się biały nalot. Biały nalot na mydle może pojawić się, ale nie musi w reakcji zmydlania. Pojawienie się jego zależy od wielu czynników m.in. od dostępu powietrza, temperatury mieszania składników, temperatury, w której leżakuje mydło, receptury. Biały nalot nie jest niczym niebezpiecznym, znika po pierwszym mydleniu. Jego pojawienie się jest czysto estetycznym problemem – jeżeli jest to w ogóle problemem dla kogoś:) – dla mnie dodaje to mydłu rustykalnego wyglądu i charakteru.

4. Czy Wasze mydła zawierają glicerynę?

Oczywiście, że tak!Gliceryna jest naturalnym produktem, który powstaje jako uboczny efekt zmydlania olei i maseł. Dodatkowo nasze mydła zawierają w 100 % pełnotłuste mleko kozie, które w sposób naturalny natłuszcza, odżywia i nawilża naszą skórę.

5. Czy Wasze mydła posiadają niezbędne atesty i badania mikrobiologiczne?

Nasze mydła posiadają wszystkie niezbędne dokumenty i spełniają kryteria, które muszą spełniać produkty kosmetyczne aby mogły zostać dopuszczone do obrotu. Każda receptura została sprawdzona i zatwierdzona przez Safety Assessora, który dokładnie sprawdza czy użyte (w naszym przypadku)do wyrobu mydeł surowce spełniają wymogi UE, a w przypadku olejków eterycznych wymogi IFRA. Nasza mydlarnia jest również pod stałym nadzorem jednostki Sanepidu. Wszystkie nasze mydła zarejestrowane są w unijnej bazie CPNP zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 1223/2009 z dnia 30 listopada 2009 r.

6. Czy surowce, których używacie do wyrobu mydeł są dobrej jakości?

Zawsze, przed zakupem surowców dokładnie sprawdzamy naszego producenta czy dostawcę pod kątem wytwarzania surowców, jakości ich przechowywania, transportu, dokumentacji itp. Użyte w naszych mydłach surowce posiadają pełną dokumentację (karty charakterystyki, specyfikację, wyniki analiz, certyfikaty IFRA). Wykorzystywane przez nas oleje i masła są jakości kosmetycznej i spełniają wszelkie normy nałożone przez UE.

Nie znalezłeś/aś pytania, na które szukasz odpowiedzi pisz śmiało. Na pewno odpowiemy.