O MYDŁACH

Dzień dobry,

Część oficjalna za nami a teraz o mydłach, o których moglibyśmy pisać bez końca.
Wyrobem ręcznie robionych mydeł zajmujemy się od dawna jednak żeby przekuć marzenia w rzeczywistość i zająć się tym profesjonalnie potrzebowaliśmy trochę czasu i oto jesteśmy.

Nasze mydła są wyjątkowe z wielu powodów:

Po pierwsze nasze mydła robione są metodą „na zimno” co to oznacza? Łączymy ze sobą składniki w niskiej temperaturze tak aby jak najwięcej dobrodziejstw olei roślinnych , mleka koziego i przeróżnych dodatków pozostała w mydle. Poczujesz różnicę po pierwszym użyciu!

Po drugie nasze mydła w odróżnieniu od innych muszą leżakować (od 4 do 6 tygodni – czasem dłużej, w zależności od rodzaju mydła)by zrobiły się twarde, łagodniejsze w użyciu i zapachu. Dopiero po tak długim czasie mydełka są gotowe do sprzedaży. Żadna kostka mydła nie wyjdzie z naszej manufaktury bez ręcznego pakowania, obróbki i sprawdzenia czy mydełko nadaje się już do mydlenia .

W naszych mydłach nie znajdziecie sztucznych barwników, zapachów, konserwantów lub substancji, które utwardzają czy spieniają mydło. Oleje robią swoje. Starannie dobieramy wszystkie składniki ze świadomością tego by pochodziły ze sprawdzonych źródeł i dostawców, dla których tak jak dla nas ważne jest pochodzenie surowców i dbałość o środowisko naturalne.

Dodatki, których używamy w mydłach Sami możecie znaleźć w otaczającym Was środowisku.
Czekolada – kto jej nie ma w szafce?:), płatki owsiane, kakao, miód, wosk , pyłek pszczeli z pasieki. Nagietek, lawendę znaleźć można w niejednym ogródku. Otaczające nas łąki dostarczają ogromną ilość drogocennych ziół. Wcale nie trzeba szukać daleko żeby stworzyć coś wspaniałego.

badge

Ważne

Nasze mydła zawierają w 100% mleko kozie. Nie rozrabiamy mleka z wodą, nie usuwamy z niego tłuszczu a z mydła gliceryny , która naturalnie powstaje w procesie robienia mydła i która posiada głębokie właściwości nawilżające

Dlaczego zdecydowaliśmy się na wyrób mydeł na bazie mleka koziego?

Uwielbiamy pracę z kozami – sami je mamy i wiemy ile radości dostarczają nam i naszym dzieciom.
Zastanawialiśmy się w jaki sposób moglibyśmy jeszcze wykorzystać mleko kozie i stąd wziął się pomysł żeby zrobić mydło na bazie mleka koziego. Do tego doszły problemy skórne, z którymi oferowane na rynku kosmetyki nie mogły sobie poradzić (suchością i pękaniem skóry). Z pomocą przyszło własnej roboty mydło bez żadnych dodatków, ulepszaczy, poprawiaczy wyglądu, twardości mydła, zapachów. Wypróbujcie i Sami oceńcie

Poza tym , że mleko kozie można przetwarzać spożywczo na wiele sposobów można też przetworzyć mleko kozie w celach kosmetycznych. Kozie mleko jest bogate w witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe oraz trój glicerydy, które dbają o odpowiednie utrzymanie poziomu pH skóry. Zawarta w mleku kazeina jest łatwo przyswajalna przez skórę co zapewnia jej głębokie nawilżenie, a kwas mlekowy stymuluje proces odnowy komórek i zmiękcza naskórek. Ponadto zawarte w mleku peptydy tworzą na skórze filtr ochronny i zmniejszają podrażnienia. W mleku kozim poza witaminami z grupy B znajdziecie potas, cynk, selen, żelazo, witaminę A, D C, E i K. Kozie mleko jest hipoalergiczne , posiada większą zawartość tłuszczu niż mleko krowie. Można by pisać i pisać….W dużym skrócie nawilża, odżywia, uelastycznia, stymuluje, regeneruje.

Zapraszamy do zakładki BLOG gdzie będziemy szerzej pisać o naszych mydlanych przygodach, składnikach, recepturach, produktach itp.

Zapomnielibyśmy o najważniejszym nasze mydła są wyjątkowe bo wkładamy w pracę nad nimi całe swoje serce, zaangażowanie i pasję.


Z pozdrowieniami
Załoga AJEDEN